A Herefordshire grófságban készülő Chase vodkát egy San Franciscóban tartott versenyen egyhangúlag választotta meg 249 közül a legjobbnak az italokat vakon kóstoló bíráló bizottság 30 tagja.
A versenyben számos orosz és lengyel vodkafajta is indult; ezek részben hatalmas vállalatok készítményei, amelyeket a hagyományoknak megfelelően búzából vagy rozsból párolnak.
A Chase ezzel szemben nem nagy automata gépsorokon, hanem egy kicsi üzemben, csekély mennyiségben készül, mégpedig burgonyából. Az utóbbi is a farmon nő, ott gyűjtik be, és nyomban feldolgozzák.
A Chase vodkát 2008-ban párolták első ízben. Az ötletgazda William Chase burgonyafarmer, aki unalmában kezdett vodkát készíteni. Chase neve már rég nem ismeretlen az élelmiszeriparban, legalábbis Nagy-Britanniában: ő állította elő a Tyrell chipset, amely a rágcsálnivalók közül kifejezetten elitnek számít. A brandet azonban eladta egy befektető csoportnak, és egy darabig csak a farmját művelte, aztán unalmában elkezdett vodkával kísérletezni.
A San Franciscóban aratott győzelem nyomán most egyre több megrendelést kap az Egyesült Államokból, bár Chase szerint ez annak is köszönhető, hogy az amerikaiak mindent szeretnek, ami angol.
A sikeres farmer a BBC-nek elmondta, hogy egy jó brand kialakítása nem feltétlenül kerül pénzbe. Ő maga egyetlen fillért sem költött a Tyrell chips reklámozására, hanem személyesen járt be sok független, lánchoz nem tartozó boltot. A kiváló minőség mellett saját személyiségét állította a termék neve mögé, és átütő sikert ért el anélkül, hogy reklámra költött volna.
A jelek szerint a vodka esetében a kiváló minőség már megvan, noha – mint mondta – orosz és lengyel részről számos bírálat érte. “Az adott körülmények között azonban ez érthető” – jegyezte meg a BBC-nek.