Élet-Stílus

A szoláriumozás károsíthatja a szemet

A speciális szemüveg használata csökkenthetné a mesterséges napfürdő káros hatásait - állítják brit kutatók.

Dr. Susan Blakeney és a Szemészeti Kollégium munkatársai szerint a szoláriumozók elutasítják a speciális szemüveg használatát, pedig a szorosan zárt szemek nem nyújtanak teljes védelmet. A szoláriumlámpák UV sugárzásának hosszú távú hatásai között szerepel a szemkárosodás és a bőrdaganatok kialakulása. A szakértők javasolják a szemüveg használatát, annál is inkább, mivel a sugárzástól élettanilag védő szemhéj bőre igen vékony.

Hasonlóan ahhoz, ahogy szabadban napszemüveget viselünk, érdemes használni a szemvédő eszközt, ugyanis az UV sugarak a szemben egy jóindulatú elváltozás, a pterygium növekedését segíthetik elő. A szoláriumlámpák mind UV-A, mind UV-B sugarakat előállítanak, melyek direkt módon, közvetlenül érik az arcot.

“Csak két szemünk van, emiatt ügyelnünk kell annak megőrzésére, így védekezni kell a szoláriummal, illetve a napfénnyel szemben” – teszi hozzá Blakeney.

Kathy Banks, a brit Szoláriumszövetség tagja szerint a szolgáltatók elérhetővé tették a speciális szemüvegeket, és ajánlják is a felhasználóknak, a saját érdekükben. Sokan mégis viszolyognak, ugyanis az eszköz mellett a szem körül világos keret alakul ki, melyet a köznyelv pandaszemeknek nevez. Erre megoldást jelenthetne, hogy a szolgáltató megtagadja a szolgáltatást, amennyiben a felhasználó visszautasítja a szemüveg használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik