Élet-Stílus

Komposztálásban Ausztria a bajnok

Az egyre tökéletesedő módszereknek köszönhetően Ausztriában ma már a háztartási hulladék 40%-át komposztálják.

Az országban 550 olyan létesítmény van, amiknek feladata, hogy a településeken és a háztartásokban keletkező hulladékot hasznosítsa újra. Ebben a számban nem szerepel a házi komposztálás, aminek keretében évi másfél millió tonna zöldhulladékot, avart és más természetes úton lebomló szerves anyagot dolgoznak fel.

A szelektálás tudatosságát törvény is támogatja: 1995 óta kötelező különvállogatni az osztrák háztartásokban a természetesen lebomló és az egyéb anyagokat. A környezetvédelemért vívott harcból kiveszik a részüket a szupermarketet is: biológiai úton lebomló anyagból készült zacskókat árulnak néhány eurocentért.

Ausztria azóta Európa-bajnok lett a komposztálásban. A főváros, Bécs, már 1980-ban belevágott a komposztálás kalandjába, azóta 1,2 millió lakója évente 90 ezer tonnányi kerti hulladékot gyűjt össze újrahasznosításra. Ezzel több mint 45 ezer tonna komposztot állítanak elő, amit a környező mezőkön, a várost övező dombok szőlőiben hasznosítanak.Graz, Ausztria második legnagyobb városa még Bécset is megelőzi egy főre számított teljesítményét tekintve: egy-egy polgára átlag évi 87 kiló biológiai úton lebomló hulladékot gyűjt össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik