Élet-Stílus

Cyber-gyerekeké is a Sziget

Már megszokhattuk, hogy a Sziget rég nem fapados rendezvény, de azért meglepetések mindig érik az embert. A legújabb például egy teches szemkápráztatás, a Sziget kiterjesztett valósága.

A kissé hallucinogén nevű, “virtuális realitásnak” nevezett programokkal az okostelefontosok kegyeit keresik. Az „Androidosok” és iPhonosok a fesztiválra egy olyan alkalmazást kaptak, amilyet még nem nagyon láthattunk Magyarországon.

Az utóbbi idők egyik legfrissebb kifejezésére a kiterjesztett valóság, azaz augmented reality (AR) nevű tech szlogenre adtak a szigetelőknek befogadható választ. Hogy mi is ez?

Egyszerűen a telefont magunk elé tartva, annak kijelzőjén láthatjuk, hogy merre helyezkednek el a színpadok, a sörözők és egyéb vendéglátó-ipari helyiségek, az elsősegélypont, a legközelebbi mellékhelyiség, ám ehhez rengeteg plusz információt ad a program. A mobiltelefon kameráját mintegy hatodik érzékszervként használva olyan információkhoz juthatnak a felhasználók, amelyek csak a virtuális térben találhatók meg.

Útvonal az alkalmazáshoz iPhone-ra: 1. AppStore – 2. Layar nevű app (ez a keretrendszer, amiben az applikáció készült) 3. A Layarban a Local fül alatt van a Sziget Iránytű.

A mobilszoftver a telefon GPS-e és iránytűje segítségével állapítja meg a felhasználó pontos helyzetét, illetve azt, hogy épp merre fordul, míg a kamera által a kijelzőre vetített képre rajzolja fel az éppen a szemünk előtt lévő helyszínek programjait. Ráadásul el is navigálni a keresett helyszínre, ha úgy kívánjuk. Az alkalmazást Vodafone Sziget Iránytűnek hívják de nem csak a “vodások” érhetik el.

Nem csak telefonosoknak

A sziget egyébkén egy két dolgot leszámítva semmiben sem fapados mára, így az internetkapcsolatban sem. Akinek nincs éppen okostelefonja, de internetezni szeretne annak sem kell szenvednie a mobilinternet vagy a sávszélesség szűke miatt.
Az idén már saját optikai gerinchálózatán keresztül kapja a netet a Sziget. Mindössze két hét leforgása alatt építették ki a komplex, magas sávszélességű hálózatot, több mint 100 végponttal az Óbudai-szigeten illetve a Sziget, Belvárosban található értékesítési pontjain.
Így fut a Sziget saját IT-gerince (ACE Telekom)

Így fut a Sziget saját IT-gerince (ACE Telekom)

A rendszer a helyszínen a hagyományos Internet sátor 100 gépét szolgálja ki, átlagos, gépenként 4 Mb/s kapcsolattal, plusz a körülbelül 50 Internetes helyszínt valamint a Sziget felhasználók (iroda és jegyértékesítés) 120 gépét. De például az olaszok sátorrészlege külön saját Wifi-zónát kért, és fizetett magának…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik