Élet-Stílus

Több száz per lehet fogamzásgátlók miatt

A Bayer népszerű fogamzásgátló készítménye, a Yasmin, a Jas és a Yasminelle állítólag trombózist, tüdőembóliát, de akár halált is okozhat.

Magyarországon is kaphatók és népszerűek azok a fogamzásgátló tabletták, amelyek miatt világszerte több ezer ember perli a Bayer gyógyszergyárat. A károsultak szerint a készítménynek súlyos mellékhatásai vannak; trombózist, tüdőembóliát és akár halált is okozhat. A Yasmin, Jas és Yasminelle tabletták közül néhány Magyarországon is kapható, de a Bayer szerint nálunk még egyszer sem okozott problémát.

A problémát a gyógyszer droszpirenon nevű hatóanyaga okozza, a hatóanyaggal kapcsolatban Németországban 2000 óta eddig már 12 halálesetet regisztráltak. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer felügyelet pedig 190 halálesetet említ az elmúlt 10 évben. A Bayer időközben maga kezdeményezett olyan tanulmányokat, amelyek a droszpirenon és a vénás trombózis közti kapcsolatot vizsgálják. Ezek eredményei szerint a Bayer gyógyszerei biztonságosak.

A gyógyszergyár fogamzásgátlói Magyarországon is népszerűek, nem véletlenül: állítólag kevésbé hajlamosítanak az elhízásra. A Bayer Hungária kommunikációs vezetője, Alföldi Mária az MR1 – Kossuth Rádiónak elmondta, hogy Magyarországon eddig még semmilyen olyan biztonsági jelzést nem kaptak, ami aggodalomra adna okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik