Élet-Stílus

Százmillió Facebook-használó adata nyilvános

admin
admin

2010. 07. 29. 10:37

Egy biztonsági szakember százmillió Facebook-használó személyes adatait gyűjtötte össze, a neveket, fényképeket és egyedi azonosítókat tartalmazó listát egyetlen letölthető fájlban tette közzé.

Ron Bowles egy egyszerű programmal nézte át a közösségi portál nyilvánosan hozzáférhető adatbázisát, és ebből szedte össze a szerinte biztonsági szempontból aggodalomra okot adó adatokat. A listát pedig azért tette bárki számára elérhetővé, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a Facebook-profilok beállításának fontosságára.

A 2,79 gigabájt méretű adatbázis a The Pirate Bay fájlmegosztó oldalra is felkerült, ahonnan már több mint ezren töltötték le.
A Facebook szerint a listában nincsen semmi különös, mert csak olyan adatokat tartalmaz, amelyek az interneten egyébként is elérhetők bárki számára.

“A Facebook használói saját maguk rendelkeznek a személyes adataik biztonságáról, joguk van ahhoz, hogy eldöntsék, kivel és mennyi információt osztanak meg” – írják közleményükben a közösségi portál üzemeltetői, hozzátéve, hogy ebben az esetben is csak olyan adatok jelentek meg, amelyek a Google, Bing és más keresőmotorok mellett a Facebookon is szabadon hozzáférhetők.

A Facebook adatkezelését kritizálók azonban azt kifogásolják, hogy a személyes beállítási lehetőségek átláthatatlanok, és bizonyos adatok az alapbeállítások szerint szabadon hozzáférhetők. Ezeket az információknak pedig titkosan kellene kezelni és csak a felhasználó aktív közreműködésével szabadna nyilvánossá tenni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.