Élet-Stílus

Érdemes felhagyni a jegesteával

A nyári hőségben népszerű frissítő a jegestea, ám a szakértők figyelmeztetnek: a túlzott fogyasztás vesekövet idézhet elő.

Bár veseköve bárkinek lehet, egyesek mégis hajlamosabbak rá mint mások: a 40 évesnél idősebb férfiak esetében négyszer nagyobb a vesekő valószínűsége, mint a nőknél. A hátfájdalmakat okozó vesekövek azokból a sókból rakódnak össze, melyeket a vese választ ki a szervezetből.

A jeges tea azért veszélyes, mert sok benne a sóskasav, aminek sói kicsapódnak a vese által kiválasztott vizeletből és kisebb-nagyobb kövecskékké állnak össze. Ezek a kövek elsősorban akkor keletkeznek, ha valaki kevés folyadékot iszik, de a szakértők szerint az is igen rossz választás, ha valaki a nyári nagy melegben jeges teával igyekszik csillapítani a szomját.

A vesekő kockázatát napi legalább 6 pohár, vagy annál több tea elfogyasztása növeli – mondják a szakemberek – hiszen az oxalát ott van minden teában, akár hideg, akár meleg. “Szomjúság ellen és a vízvesztés pótlására legjobb a víz” – mondja a szakértő. “A vizet citrommal ízesíthetjük, mert abban sok a citrát, ami gátolja a vesekövek növekedését” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik