Élet-Stílus

A japán nők élnek a legtovább

Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek.

A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég. Érdekesség, hogy az előző éves adatokhoz képest a nők élettartama mintegy 5 hónappal, a férfiaké csaknem 4 hónappal hosszabbodott meg.

A japánok várható élettartamának tartós növekedése különböző tényezőkre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy javult az időskori gyógyászat színvonala: előrelépés történt a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a szélütés – a három ottani vezető halálok -, valamint a tüdővész kezelésében. Ráadásul a japánok a világ egyik legbiztonságosabb és leggazdagabb országában, magas életszínvonalon élnek, és nem utolsó sorban viszonylag egészségesen, zsírszegényen táplálkoznak.

A hosszú élet rendszerint jó hír, csakhogy Japán az alacsony születési arány miatt a világ egyik leggyorsabban öregedő társadalma. A társadalom “őszülése” mind nagyobb terhet jelent a kormányzatnak az idősellátás terén, és már a közeljövőben munkaerőhiánnyal fenyeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik