Élet-Stílus

A méz jó a baktériumok ellen

Megerősítették az eddig sejtett elméletet: a méz valóban tartalmaz baktériumellenes összetevőt.

A kutatók éppen ezért remélik, hogy egy nap majd alkalmazhatják a mézet a szokásos antibiotikumokkal szemben már ellenálló baktériumtörzsek ellen, például égési sérülések és bőrfertőzések után. A vizsgálatot Amszterdamban, az Orvosi Mikrobiológiai Intézetben végezték, ahol arra voltak kíváncsiak, hogy tartalmaz-e a méz olyan hatóanyagot, amely segíthet az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumtörzsek ellen.

„Már régóta tudjuk, hogy a méz jót tesz különböző bántalmakra, de sosem értettük ennek okát. Most sikerült kivonni azt az antibakteriális összetevőt, amelynek segítségével hatásosabban védekezhetünk a fertőzésekkel szemben” – mondta Gerald Weissmann, a kutatás vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik