Élet-Stílus

Zöldséget termesztenek a rabok

Az alternatív nevelési módszer nemcsak környezetbarát, de 200.000 dollárt hozott egy washingtoni fegyintézetnek.

A Stafford Creek Corrections Centerben is gépfegyver őrzi a kapukat, ám a rabok a szabadidejükben a szokásos időtöltések mellett (gyúrás, tetkógyártás, kosárlabda) kertészkedéssel, zöldség-, illetve gyümölcstermesztéssel, hulladékhasznosítással és állattartással is foglalkoznak – számolt be róla a greenpolis blog. A fegyintézet környékén tehát mindennapos látvány az organikus kert, ahogy az is, hogy a rabok helyben termett uborkát szednek, vagy kézi hajtású fűnyíróval nyírják a gyepet.

A hírek szerint a rabok nagy része kifejezetten élvezi az alternatív munkát, mert elmondásuk szerint így olyan ismeretekre tesznek szert, amit szabadulásuk után is hasznosíthatnak majd. Többen szerencsésnek érzik magukat, ha munkához láthatnak: nem véletlen, így kimaradnak azokból a balhékból, amik a börtönökben mindennaposnak számítanak.

A szorgos raboknak nem csak a kiskert gondozása jelenti az állandó feladatot. A gazdálkodás mellett néhány rab rászoruló családoknak kerékpárokat készít, vagy veszélyeztetett madárfajoknak madárházakat, sőt van, aki a börtön kaptárából mézet gyűjt. A nem mindennapi nevelési módszernek köszönhetően a washingtoni fegyintézet eddig több, mint 200.000 dollárt, átszámítva 44 millió forintot spórolt meg.

Ajánlott linkek:

Fegyintézet másképp – Zöldbörtön Washingtonban (greenpolis)
A börtön hivatalos weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik