Élet-Stílus

Hidegrekord az Antarktiszon

Míg Európa a kánikulától szenved, az Antarktisz német kutatóállomásán hidegrekordot jegyeztek fel a tudósok.

„Mínusz 50,2 Celsius-fokot, a legalább 29 éve legalacsonyabb hőmérsékletet mértük a Neumayer állomáson” – közölte csütörtökön Gert König-Langlo, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) sarkköri meteorológusa. A déli sarkkörön normális esetben a tél közepén mintegy 20 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, mint most.

A hidegrekordot nem a klímaváltozás okozza, hanem egy helyi időjárási jelenség. A fő ok a területen ritka tartós felhő- és szélmentes időjárás. Közvetlenül a hó- és jégtakaró felett szélsőségesen hideg levegő alakul ki, míg alig száz méterrel feljebb a hőmérséklet már akár húsz fokkal is magasabb lehet. Az AWI Neumayer-állomásának 29 évvel ezelőtti megépítése óta csupán tíz alkalommal mértek hasonlóan alacsony hőmérsékletet, de a mért érték először csúszott mínusz 50 fok alá.
Az extrém hideg a munkát is jelentősen megnehezíti a kutatóállomáson: alig lehet beindítani a motorokat. A német Neumayer-állomás azonban nem a leghidegebb hely a Déli-sarkvidéken. A Vosztok nevű orosz Antarktisz-állomáson mérik harminc éve a legnagyobb hideget: itt háromezer méter magasan akár mínusz 90 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik