Élet-Stílus

Tour: Chavanel duplázott és besárgult

A szerencse forgandó, és néha visszamosolyog. Az egyéni szökések nagymestere, Sylvain Chavanel a 7. szakaszon mindenkit faképnél hagyva érkezett a célba, és átvette a sárga trikót.

Bár a Quick Step igazi sprinternek és a végső győzelemre esélyes kerekesnek is híján van, a belga csapat remekelt a hetedik szakaszon: a heroikusan küzdő, s korábban a második szakaszt is megnyerő Chavanel megérdemelten lett a sárga trikó tulajdonosa, míg csapattársa Jérôme Pineau megtartotta a pöttyöst, sőt, növelte előnyét a hegyi pontverseny élén.

Pineau tagja volt a legelső szökevénycsoportnak, s mivel sokáig az élen tekert, a hat emelkedővel tarkított útvonalon ötön elsőként gurult át.

A mezőny ezúttal engedte a kalandvágyókat, így a második kategóriás, 15.7 kilométer hosszú Col de la Croix de la Serra emelkedőn valóságos tűzijáték alakult ki, az üldözők bolyából egymás után vált ki Chavanel, Rafael Valls (Footon), Damiano Cunego (Lampre), Thomas Voeckler (Bouygues), Daniel Moreno (Lotto), Mathieu Perget (Caisse d’Epargne) és Juan Manuel Garate (Rabobank).

Chavanel később a társakat is faképnél hagyva ellépett, s az első csoport nyomába eredt. Előbb Danilo Hondót (Lampre), majd az élen erejével teljesen elkészülő Pineau mellett is elhúzott. A nyomába eredő Rafael Valls tartotta ugyan vele a lépést, de megközelíteni nem tudta, a fiatal spanyol így is nagyot alkotott.

Az esélyesek együtt érkeztek a célba: Alberto Contador és Cadel Evans (MTI/EPA)

Az esélyesek együtt érkeztek a célba: Alberto Contador és Cadel Evans (MTI/EPA)

A verseny korábbi napjait uraló svájci Fabian Cancellara nagyon erőtlenül tekert, s végül óriási, több mint 14 perces hátrányt szedett össze a Tournus és Station des Rousses közötti 161 km-es távon. A svájci ugyanakkor tisztában lehetett trikója elvesztésével, így tartalékolhatott, hisz vasárnaptól Andy Schleck egyik segítőjeként még nagy feladatok várnak rá.

A végső győzelemre is esélyes „nagyok” egy csoportban, Chavaneltől 1:47 percre lemaradva értek célba.

97. tour de france

7. szakasz, Tournus-Station des Rousses, 161 km:
1. Sylvain Chavanel (francia, Quick-Step) 4:22:52
2. Rafael Valls Ferri (spanyol, Footon-Servetto) +57.0
3. Juan Manuel Garate (spanyol, Rabobank) +1:27.0
Az összetettben:
1. Chavanel 33:01:23
2. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) +1:25.0
3. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) +1:32.0
4. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) +1:55
5. Alekszandr Vinokurov (kazah, Astana) +2:17
6. Alberto Contador (spanyol, Astana) +2:26
…10. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +2:35
11. Bradley Wiggins (brit, Sky) +2:35
…14. Lance Armstrong (amerikai, Radioshack) +3:16
…27. Ivan Basso (olasz, Liquigas) +4:06
Vasárnap a Station des Rousses és Morzine-Avoriaz közötti 189 km-es szakasz vár a mezőnyre, az etap hegyi befutóval zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik