Élet-Stílus

Váratlanul dőlt be a Karya Tour

A külföldi partner fizetésképtelensége miatt dőlt be az amúgy Magyarországon magas kihasználtság mellett működő Karya Tour. A főként Törökországba utaztató céget hidegzuhanyként érte a hír, hogy le kell húzniuk a rolót – tudta meg az fn.hu a cég értékesítési vezetőjétől.

„Három óra alatt három év munkája omlott össze” – mondta el az fn.hu-nak Vadócz Péter, a Karya Tour értékesítési vezetője. Ahogyan a honlapukon is írják , a cég az utazásszervezői tevékenységének megszüntetésére azért került sor, mert az utasaikat fogadó beutaztató, a Sunspot incoming operator a mai naptól nem képes kiszolgálni utasaikat a cég fizetésképtelensége miatt. A Karya Tour a külföldi partnerével ellentétben igen sikeres volt. Charterjárataik 97-100 százalékos kihasználtság mellett vitték utasaikat, ezért is érte őket jeges zuhanyként a külföldi cég csődje.

317 millió a biztosíték

Vadócz hangsúlyozta, hogy a cég rendelkezik külföldi utazásszervezői tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítással az Atlasz Biztosítónál (QBE), és a kint maradt utasokat, és már befizetett utazások után fizetendő kártérítést a biztosító rendezi. A Karya Tournál egészen október végéig voltak kifizetett foglalások.

A biztosító szerint az irodának a jogszabályok alapján 317 millió forintos vagyoni biztosítéka van. A pénzből először az utasokat szállítják haza, majd ezt követően azokat a befizetőket kártérítik, akik még nem utaztak el. Az iroda 618 befizetést tart nyilván. A QBE úgy véli, a pénz várhatóan elég lesz a hazautaztatásra és a kártérítésre is.

Egyiptomban zavartalanul nyaralhatnak

A biztosító pénteki közleménye szerint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal törölte a Karya Tour utazásszervező utazási irodát, és az irodának mintegy 550 utasa rekedt külföldön. Az utasok pénteken, illetve jövő hét szerdáig a biztosító segítségével valamennyien hazaérkezhetnek.

Az irodának mintegy 500 utasa Törökország több szállodájában tartózkodik, míg Egyiptomban közel 50 utasa van. A törökországi utasokat pénteken, várhatóan az esti órákban szállítják Magyarországra. Az Egyiptomban lévő utasok szállás-, és utazási költségei rendezettek, nyaralásuk zavartalan. Szerdáig ők is hazaérkeznek.

Az utazási iroda a honlapján csütörtökön már bejelentette, hogy megszünteti az utazásszervezői tevékenységét a beutaztató cég fizetésképtelensége miatt. Az irodánál azt ígérik, hogy mindent megtesznek a kárrendezés zavartalanságának biztosítása érdekében. Az utasok kárigényeiket a QBE Magyarországi Fióktelepénél (telefon: 06 1 460 15 00) jelenthetik be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik