Élet-Stílus

Tour: Cavendish-Petacchi 2-2

A brit vágtázó nyerte a Tour leghosszabb szakaszát, a célban megelőzve két legnagyobb riválisát, az amerikai Tyler Farrart és az olasz Alessandro Petacchit. Továbbra is Fabian Cancellarán feszül a sárga trikó – de szombaton már az Alpok következnek.

A csütörtöki győzelem meghozhatta Mark Cavendish kedvét, a Columbia vágtázója ugyanis a célegyenesben esélyt sem adott riválisainak, igaz ebben két dolog is a kezére játszott. Egyrészt Mark Renshaw személyében ő rendelkezik az egyik leggyorsabb, de mindenképpen legtaktikusabb segéddel, míg az utolsó ötszáz méteren még vezető Garmin “vonat” hibázott, avagy csak a sérülten versenyző Farrar kapott észhez túl későn.

A combos fiúk gueugnoni nekiveselkedése előtt azonban történt egy s más: az esőben és szélben kezdő mezőnyt szinte már az elején faképnél hagyta a a francia Mathieu Perget (Caisse d’Epargne), a német Sebastian Lang (Lotto) és a spanyol Ruben Perez Moreno (Euskaltel) által alkotott trió. Langék egy adott pillanatban már nyolc perccel is vezettek, a végére azonban fogytán volt a lendület, 50 kilométerre a céltól két és fél percesre apadt előnyük.

„Adsza azt a sárga trikót!” Cancellara és Contardo diskurál a 6. szakaszon (MTI/EPA)

„Addsza azt a sárga trikót!” Cancellara és Contador diskurál a 6. szakaszon (MTI/EPA)

Húsz kilométerre a céltól már-már úgy tűnt, a mezőny beszippantja a szökevényeket, ekkor azonban a francia Dimitri Champion (AG2R) és Anthony Charteau (Bouygues) is ellépett az üldözőktől, s az ötfősre hízó szökevények tartani tudták magukat – a 10. kilométerig. Ekkorra a mezőnyben is helyreállt a rend (az addig mindvégig az élen húzó columbiások nem voltak hajlandók tovább vezetni, végül a csapatok felváltva tekertek az élen), így Gueugnonba már együtt gurult be a teljes társaság.

A mezőny egyszerre zúdult be a célegyenesbe, így összetettben nem volt változás, illetve a végső győzelemre esélyes kerekesek is azonos idővel értek célba. Mark Cavendish ezzel második szakaszgyőzelmét aratta a Touron. A brit pályafutását tekintve a 12. szakaszsikerét könyvelhette el a francia körversenyen.

97. tour de france

6. szakasz, Montargis-Gueugnon, 225 km:
1. Mark Cavendish (brit, HTC-Columbia) 5:37:42
2. Tyler Farrar (Garmin) azonos idő
3. Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) – a.i.
4. Robbie McEwen (ausztrál, Katyusa) – a.i.
5. Gerald Ciolek (német, Team Milram) – a.i.
6. Sébastien Turgot (francia, Bouygues Telecom) – a.i.
Az összetettben:
1. Fabian Cancellara (svájci, Saxo Bank) 28:37:30
2. Geraint Thomas (brit, Sky) +20.0
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) +39.0
…6. Andy Schleck (luxemburgi,Team Saxo) +1:09.0
…8. Alekszandr Vinokurov (kazah, Astana) +1:31.0
9. Alberto Contador (spanyol, Astana) +1:40.0
…13. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +1:49.0
14. Bradley Wiggins (brit, Sky Professional) +1:49.0
…18. Lance Armstrong (amerikai, Team Radioshack) +2:30.0
Szombaton a Tournus és Station des Rousses közötti 161 km vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik