Élet-Stílus

Botrány az avatari nőideál körül

Úgy tűnik ismét túlzásba esett a Ralph Lauren divatház: legújabb plakátjukon a modelljüket mintha egyenesen az Avatar főhősnőjéről mintázták volna.

Újabb photoshop-botrány borzolja a kedélyeket Amerikában, számolt be róla a hvg.hu. Ezúttal a Ralph Lauren divatház kénytelen védekezni, mert legújabb plakátjukon túlzottan is jól sikerült a számítógépes igazítás. A manöken, Tao Okamoto a végeredményen egyesek szerint egy élienhez, míg mások szerint a Pandora computer-animált lényeihez hasonlít. A divatháznak nem ez az első olyan esete, amikor meggyűlik a baja a közvéleménnyel anorexiás nőideálja miatt.

2009-ben egy ex-modelljük, Filippa Hamilton citálta nyilvánosságra elbocsátása körülményeit. A manöken szerint munkaadója azért vált meg tőle, mert túl kövérnek tartották őt a ruhákhoz. A modell akkor az amerikai 4-es méretet hordta, ami itthon a 34-essel egyenlő. Most a divatház először elismerte, hogy javítottak „ezt-azt” a photoshop segítségével, de mint rámutattak csupán apróságokat. „…valóban retusáltuk a narancs pólót, a modell mellbimbóit kisimítottuk, továbbá a nadrág gyűrődéseit is eltüntettük.”

Később már a Ralph Lauren is kénytelen volt elismerni, hogy ezzel a plakáttal túllőttek a célon. Amerikában egy ideje komoly vitákat generálnak a magazinokban megjelenő photosopolt képek. Több neves divatmagazin is elismerte már, hogy olykor túlzásba esett a technikával. A kritikusok folyamatosan követelik, hogy ezeken a képeken tüntessék fel, hogy a kép retusált, mert szerintük a hamis divatfotók eltorzíthatják a fiatal lányok ideális énképét.

A teljes képet meg lehet nézni itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik