Élet-Stílus

Semenya újra a női mezőnyben

A férfias külsejű futónő sorsáról képtelen volt dönteni az atlétikai szövetség, hagyják versenyezni.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hosszúra nyúlt vizsgálata után kedden azonnali hatállyal megadta az engedélyt Caster Semenyának, a női 800 méter szabadtéri világbajnokának a versenyzésre.

A fiatal középtávfutó a tavalyi vb óta nem indulhatott egyetlen viadalon sem, mert férfias külseje és mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a nemzetközi szövetség 2009. augusztus 19-én elvégeztette a nemi vizsgálatot.

A vizsgálat elvégzése ellenére az IAAF egészen mostanáig nem tudott dönteni az ügyben, s nem engedte futni Semenyát, így egyre nagyobb botrány kerekedett az esetből. Semenya ugyan tartotta magát a nemzetközi, illetve hazája szövetségének kéréséhez, és várt, ám az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy jogtalannak és megalázónak tartja a nemzetközi szövetség akcióját, s ügyvédével arra készül, hogy jogi úton vesz elégtételt az őt ért sérelmekért.

“Az IAAF elfogadta az orvosi szakértőkből álló testület megállapításai, így ő azonnali hatállyal újra versenyezhet” – áll a szövetség kedden kiadott közleményében.

A dél-afrikai atléta tavaly a berlini vb előtt mindössze három héttel, a semmiből tűnt fel, s a német fővárosban egészen kiváló, 1:56.72 perces idővel nyerte meg a női 800-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik