Élet-Stílus

Eltűnt a szumó a japán tévéből

Akár történelminek is nevezhető döntést hoztak az NHK japán közszolgálati televízióban: fogadási botrány miatt levették a műsorról az 53 éve kihagyás nélkül közvetített szumótornát.

A döntés szerint a fogadási visszaélések oly mértékben rontották a sportág hírnevét, hogy nézők áradata kérte a közvetítés törlését.

Az NHK 1957 óta az évente hat alkalommal megrendezett torna mindegyikét közvetítette, most azonban közölte, hogy a vasárnap kezdődő 15 napos megméretést már nem fogja élőben kísérni. A botrány ellenére is érdeklődő nézők így sem maradnak beszámolók nélkül, csúsztatott, rövidített adásban értesülhetnek majd a küzdelem fejleményeiről.

A nemzeti sportnak számító szumó körül kipattant fogadási botrány megrengette az országot, és hetekig vezető hír volt. Az ügy folyományaként a szumószövetség eltiltotta a sportág gyakorlásától az egyik legnevesebb birkózót, Kotomicukit.

A fogadási botrány miatt Kavabata Fumio oktatási miniszter is megszólalt, és arra ösztönözte a szövetséget, hogy tegyen meg mindent a sportág tisztaságának szavatolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik