Élet-Stílus

A vécéülőke tisztább, mint a billentyűzet

A kézzel gyakran megérintett felületekre könnyen rátelepednek a baktériumok, ahogy a piszok és az ételmaradék is.

Egy szennyezett billentyűzet nemcsak visszataszító látvány, mert maszatos, ennél sokkal komolyabb gondokat is okozhat tulajdonosának: a koszos billentyűk könnyen baktériumok otthonává válhat, ami betegséget is okozhat. Egy 2008-ban készült felmérés szerint a billentyűzet nem ritkán ötször olyan piszkos, mint a vécéülőke.

A helyzetet súlyosbítja, hogy sokan még mindig elfelejtenek kezet mosni a mosdóhasználat után, míg mások az íróasztaluknál ebédelnek. Az ujjakról nem csak az ételmorzsák jutnak könnyen a billentyűk közé, hanem a zsír is, ami remek táptalaja a különböző kórokozóknak. A leggyakrabban előforduló ezek közül is a Staphylococcus aureus, ami a hányingerrel és hasmenéssel járó ételmérgezés egyik fő okozója. A betegséget angol nyelvterületen az első néhány billentyű után qwerty-betegségnek is nevezik.

A probléma megoldására a billentyűk rendszeresen tisztán tartása jelentheti a megoldást: speciális tisztítófolyadék, illetve szorosan illeszkedő, latex billentyűzettakaró is segíthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik