Élet-Stílus

Tour: Petacchi diadalmas visszatérése

Alessandro Petacchi nyerte a Tour de France első szakaszát. Az olasz sprinter kiválóan profitált abból, hogy a brüsszeli cél előtt több esélyes is bukott.

Bár az előre jósolt kemény tengeri oldalszél nem tépázta meg a mezőnyt, Rotterdamtól Brüsszelig nem telt eseménytelenül a tekerés – már az elején is két bukás borzolta a kedélyeket; az egyik egy gazdája által felelőtlenül elengedett kiskutya jóvoltából.

A 224 km-es szakaszon előre tudható volt, hogy a sprinterek döntik el egymás között a győzelmet, s bár egy hármas idejekorán megszökött, a belga főváros előtt beérték őket. Ám a viszonylag kanyargós utcákon előbb egy jobbos kanyarban a sprinterek közül Oscar Freire (Rabobank) és Mark Cavendish (Columbia) is elszállt, míg a cél előtt egy kilométerrel történt balesetbe a szombati prológon győztes svájci Fabian Cancellara (Saxo), illetve a hétszeres bajnok amerikai Lance Armstrong (RadioShack) is belekeveredett, de komoly bajuk nem esett. Sőt, előbbi megtartotta vezető, utóbbi pedig negyedik helyét az összetettben.

A mezőny a hollandiai szélerőművek között (MTI/EPA)

A mezőny a hollandiai szélerőművek között (MTI/EPA)

A cél előtt mintegy ötszáz méterrel Petacchi robbantott, az amerikai Tyler Farrar (Garmin) bukott, így a Lampre sprintere lett a legjobb, megelőzve az ausztrál Mark Renshawt (Columbia) és a norvég Thor Hushovdot (Cervelo).

A doppingbűnei miatt sokat „jegelt” 36 esztendős olasz 2003 után nyert ismét szakaszt, hét éve négy befutón is első lett. 2004 óta először indul a Touron.

97. tour de france

1. szakasz, Rotterdam-Brüsszel, 224 km:
1. Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) 5:09:38
2. Mark Renshaw (ausztrál, Columbia) – azonos idő
3. Thor Hushovd (norvég, Cervelo) – a. i.
Az összetettben:
1. Fabian Cancellara (svájci, Saxo) 5:19:38
2. Tony Martin (német, Columbia) +10.0
3. David Millar (brit, Garmin) +20.0
4. Lance Armstrong (amerikai, RadioShack) +22.0
…6. Alberto Contador (spanyol, Astana) +27.0
Hétfőn a Brüsszel és Spa közötti, 192 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik