Élet-Stílus

Kajak-kenu Eb: tizenhárom érem Trasonában

A magyar versenyzők túlszárnyalva a szakvezetés várakozásait 6 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel zárták a spanyolországi Trasonában vasárnap zárult kajak-kenu Európa-bajnokságot. A győzelmek közül három (női K-1 és K-2 500 m és női K-1 200 m) született olimpiai számban.

A szombati 1000 m-es döntők során egy elsőség jutott a magyaroknak, az azonban annál emlékezetesebb volt: a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos duó a sportág történetének 100. magyar Eb-aranyát szerezte.

A férfiak hasonló számában versenyző Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kettős, valamint a Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hadvina Gergely összeállítású kajak négyes második, a kenus Sarudi Pál pedig harmadik lett. Kovács Katalin (K-1) ugyanakkor csalódást okozott: címvédőként csak negyedikként zárt egy kilométeren.

Vasárnap délelőtt, 200 m-en két arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronz jutott a magyaroknak. A győzelmeket Janics Natasa (K-1) és a Kovács, Janics páros (K-2) szállította, míg a világversenyen ezúttal debütáló női kenu egyes számban a három induló között Marschalkó Alexandra a második helyen végzett. A harmadik hely a Dombi Rudolf, Beé István kajakos duó nevéhez fűződött a legrövidebb távon.

A kajak egyes 500 méteren győztes Szalai Tamás ünnepel (MTI/EPA)

A kajak egyes 500 méteren győztes Szalai Tamás ünnepel (MTI/EPA)

A délutáni 500 m-es finálék aztán parádés eredményeket hoztak magyar szempontból: Kozák Danuta és Szalai Tamás révén mindkét kajak egyes szám magyar győzelmet hozott – utóbbi sikere bombameglepetés -, és a Kovács, Janics duó is verhetetlen volt, míg az ebben az összeállításban először induló Szabó, Kozák, Csipes, Benedek Dalma alkotta kajak négyes hajszállal kikapott az örök rivális németektől, így másodikként zárt.

Az utolsó távon, az új számnak számító 5000 m-en Csipes révén egy ezüsttel gazdagodtak a magyarok. Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen 10 érmet várt csapatától, amely végül hat győzelemmel és összesen 13 dobogós hellyel térhet haza.

éremtáblázat

MAGYARORSZÁG 6 arany, 5 ezüst, 2 bronz
Németország 6, 4, 5
Nagy-Britannia 4, -, 1
Fehéroroszország 3, 2, 3
Oroszország 2, 4, 2
Litvánia 2, -, –
Azerbajdzsán 1, 1, –
Románia 1, -, 1
Spanyolország -, 3, 3
Franciaország -, 2, –
Lengyelország -, 1, 3
Ukrajna -, 1, 1
Szlovákia -, 1, 1
Svédország -, 1, –
Csehország -, -, 1
Dánia -, -, 1
Portugália -, -, 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik