Élet-Stílus

Családi rituálé elhízás ellen

Sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki túlsúly, cukorbetegség és szívbetegség azoknál a gyermekeknél, akik olyan családban nőnek fel, amely nem tartja fontosnak a rendszeresen ismétlődő és meghitt együttléteket - derül ki egy német tanulmányból.

Étkezési szokásainkra alapvetően rányomja a bélyegét az, hogy honnan, milyen családi körülmények közül jöttünk. Viszont már néhány egyszerű rituálé is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek egészséges felnőttekké váljanak, teljesen függetlenül attól, gazdag vagy szegény szülők csemetéiről van-e szó – mutatta ki a legnagyobb német egészségbiztosítási pénztár, az AOK családok körében végzett reprezentatív vizsgálata.

A több mint kétezer – 11-14 éves gyermekkel rendelkező – német szülő bevonásával készített felmérés arról árulkodik, hogy a gyermekek jövőbeni túlsúlyának valószínűsége 1,6-szer nagyobb azokban a családokban, ahol nem jellemző a mindennapi közös reggeli.
“A tanulmány rámutat arra, hogy a gyermekek későbbi egészségi állapotát főleg a szülők beállítottsága és az általuk mutatott példa határozza meg” – hangsúlyozta Jürgen Graalmann, az AOK munkatársa.

“Összességében elmondható, hogy… a szülők viszonylag jól boldogulnak” – mondta el Klaus Hurrelmann, gyermekkor kutatásával foglalkozó professzor, a tanulmány egyik készítője.
A legtöbb felnőttnek jól meghatározott célja az, hogy gyermekét egészséges életmódra nevelje, ugyanakkor gondot jelenthet ennek gyakorlati megvalósítása az időhiány, illetve a lelki és anyagi problémák következtében. A stresszes szülők által nevelt, kiegyensúlyozott napirenddel nem rendelkező gyermek pedig gyakrabban küzd lelki és testi problémákkal. “Elsősorban a gyermeküket egyedül nevelők vannak nagy nyomás alatt” – hangsúlyozta a kutató, és hozzátette, ilyenkor a legfontosabb, hogy a szülő valahogy megszabaduljon a nevelés hatékonyságát akadályozó terheitől.

A felmérés szerint 5-8 százalékkal alacsonyabb a testi-lelki bajokkal küzdő gyermekek aránya az olyan családokban, melyek szükség esetén számíthatnak a környezetükben élő barátok, rokonok segítségére.

Azok a szülők, akik az időhiány és a pénzügyi problémák ellenére is ki tudnak alakítani egy normális napirendet a család számára, sokkal eredményesebbek lesznek a gyermeknevelésben, és csemetéjük nagyobb valószínűséggel válik egészséges felnőtté. Egy ideális napnak része kell hogy legyen egy közös családi étkezés, a gyermek iránti általános érdeklődés, és persze fontos a tévé előtt eltöltött idő korlátozása is. “Érdekes módon csak 11-14 év közötti korban mutatkozik meg először, milyen jótékony hatásúak a gyermek egészségére nézve ezek a családi rituálék” – mondta el Hurrelmann.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik