Élet-Stílus

Virtuális siránkozás: inkább ne

Azt hisszük, magunknak és a világnak is jót teszünk, ha kibeszéljük érzéseinket, de az igazság az, hogy ha túlzásba visszük, azt személyiségünk és barátságaink is megsínylik.

Önmagában nem az érzelemkinyilvánítás okozza a problémát, mondta el a Borsa.hu-nak Ormai Marianna pszichológus, hanem annak a túlzásba vitt változatával. Ehhez ugyanis remek felületet szolgáltat az internet, ahol a szakértő szerint bármikor találhatunk egy „nyitott fület”, aki meghallgatja panaszainkat. Így tulajdonképpen bármelyik pillanatban kiönthetjük a szívünket és éppen ez az, ami negatívan befolyásolhatja a személyiségünket.

A pszichológus szerint a túlzott érzelemkinyilvánítás valójában igenis káros: a lelki stabilitáshoz szükség van a szorongást keltő érzésekre és az időre, hogy ezeket feldolgozzuk. Ha több időt töltünk egy szituációval, mielőtt még kibeszélnénk magunkból, többet megtudhatunk saját magunkról és persze a helyzetről is. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik azonnal kiadják magukból a legapróbb sérelmüket is, egy idő után már a legkisebb frusztráltságot sem lesznek képesek tolerálni.

A szakértő rámutat arra is, hogy az információs, érzelmi dömping a befogadót is negatívan érinti. Egy kis idő után a panaszáradatot hallgatva sokan érzelmi szemetesládának érzik magukat, ami alapjaiban ingathatja meg a kapcsolatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik