Élet-Stílus

Mától nincs se gömbakvárium, se körkalitka

Fellélegezhetnek a kutyák, a kalitkában élő madarak és a gömbakváriumban élő halak is: mától lép életbe ugyanis a kormányrendelet, ami a felelős állattartást szabályozza.

„A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról” szóló kormányrendelet tehát kimondja, hogy július 1-jétől, csütörtöktől nem lehet halat vagy hüllőt gömbakváriumban tartani. Tilos madarakat, vagy más állatot köralapú kalitkába zárni, a társállatként tartott kutyáknak pedig legalább 10 négyzetméteres területet kell biztosítani. De ez még nem minden. A rendelet kimondja azt is, hogy a kutyákat négy méternél rövidebb eszközzel nem lehet tartósan kikötni, valamint kötelezővé teszi a kutyák mikrochip-es megjelölését is.

Czerny Róbert, civil állatvédelmi ombudsman szerint a rendelet célja, hogy a magánházaknál, de az árusító üzletekben is végre olyan tartási körülményeket biztosítsanak az állatoknak, amelyek megfelelnek a törvénynek és az állat igényeinek is. Az ombudsman egyúttal felhívja a figyelmet, hogy a tapasztalat szerint az elmúlt évtizedben az ilyen és ehhez hasonló jogszabályok nem érhették el valódi céljukat: továbbra is kevesen gyakorolják a felelős állattartást Magyarországon. Ezen kell mihamarabb változtatni.

Ajánlott linkek:

Vége az automatából árult gilisztának

Ajánlott videó

Olvasói sztorik