Élet-Stílus

Mi legyen a gyerekkel szünidőben?

Azzal egyidőben, hogy beköszönt a nyári szünet, növekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, hiszen sokan arra az időre, míg szüleik dolgoznak, egyedül maradnak otthon.

A szünidőben rohamosan növekszik a gyermekbalesetek száma, ráadásul többen éheznek is, hiszen a munkavállaló szülőnek egyszerűen nincs annyi szabadsága, hogy a szünetek idején is a gyermeke mellett lehessen. Sérti az Európai Unió azirányú törekvéseit, hogy összeegyeztethetővé váljon a család és a hivatás, ha az óvodákat és az iskolákat is több hétre indokolatlanul bezárják, vagy nem a szülők munkaidejéhez igazítják a nyitva tartást.

A tavaszi, az őszi és a nyári szünet ráadásul csak a diákoknak szünet, a pedagógusoknak tanítás nélküli munkanap. Így a pedagógiai és a szakmai szolgáltató intézményeknek egész évben nyitva kell tartania, főleg nyáron, ilyenkor szülő és gyerek együtt vehetik igénybe az olyan szolgáltatásokat, mint a logopédiai, a nevelési és a pályaválasztási szolgáltatás. Fontos, hogy a gyermekvédelmi és a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseket összehangolják, hogy a munkavállaló szülők nyugodtan tudjanak dolgozni és ne kelljen gyermekük elhelyezése miatt idegeskedniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik