Élet-Stílus

Egyre többen hiszik azt, hogy halálos betegek

Évről-évre nő a hipochonderek száma, akik képzelt kórképekkel és betegségekkel teszik próbára háziorvosaik és a családtagjaik türelmét.

A betegségtől való félelem meghatározza a hipochonderek egész napját, lázasnak, gyengének érzik magukat, a legtöbbjük már az első tünetek hatására orvoshoz siet. A háziorvosok úgy látják, hogy évről-évre folyamatosan nő azok száma, akik képzelt betegségekkel és tünetekkel keresik fel rendelőjüket. Szerintük ennek legfőbb oka az, hogy sokan rettegnek a betegségektől, azt gondolják, hogy inkább megelőzik a baj, mint hogy egy hosszabb betegállomány miatt elveszítsék a munkahelyüket.

Az orvosok ettől függetlenül figyelmeztetnek, hogy a hipochondria éppen emiatt nagyon veszélyes betegség. Előfordulhat, hogy a dolgok hátterében súlyosabb betegség áll, mint például a depresszió. Statisztikák arra mutatnak rá, hogy az internet elterjedése óta egyre gyakoribb jelenség az önmagát diagnosztizáló „hobbiorvos”, aki a világhálón szörfözve percek alatt kész diagnózist és komplett kezelési tervet állítanak elő és aztán ezzel jelentkeznek a háziorvosuknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik