Élet-Stílus

Megbukunk együttérzésből

Személyiségtesztek bizonyítják, hogy a ma éngenerációja összehasonlítva a 30 éves mérésekkel, 40%-kal kevésbé képes az együttérzésre.

Az együttérzés az a sajátos emberi képesség, mely által bele tudjuk képzelni magunkat más helyzetébe, ami szorosan összekapcsolódik a szeretettel és a gondoskodással. Amerikai szociológusok és viselkedéskutatók azonban rámutatnak, a ma individualista és énközpontú társadalmában ez a tulajdonság egyre inkább háttérbe szorul. A felmérések szerint olyannyira, hogy ma egy fiatal 40%-kal kevésbé képes együtt érezni, mint például 1979-ben.

A vizsgálatot standard személyiségtesztekkel végezték, melyet minden évben kitöltettek a végzős egyetemistákkal. A Michigani Egyetem Szociális Kutatóintézetének véleménye szerint a tendencia hátterében elsősorban a média és a közösségi oldalak állnak. Figyelmezetetnek, az internetes „kapcsolatok” sokkal kevesebb megértést és energiabefektetést igényelnek, mint a szemtől szembeni kapcsolatok. Nem csoda, hogy egyre kevésbé megy az együttérzés, hiszen ennek legfőbb feltétele a közösségben való részvétel, eszköze a mimika, a hanghordozás, az érintés: ezekre az interneten keresztül nincs lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik