Élet-Stílus

Megbukunk együttérzésből

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 06. 18. 12:42

Személyiségtesztek bizonyítják, hogy a ma éngenerációja összehasonlítva a 30 éves mérésekkel, 40%-kal kevésbé képes az együttérzésre.
Korábban a témában:

Az együttérzés az a sajátos emberi képesség, mely által bele tudjuk képzelni magunkat más helyzetébe, ami szorosan összekapcsolódik a szeretettel és a gondoskodással. Amerikai szociológusok és viselkedéskutatók azonban rámutatnak, a ma individualista és énközpontú társadalmában ez a tulajdonság egyre inkább háttérbe szorul. A felmérések szerint olyannyira, hogy ma egy fiatal 40%-kal kevésbé képes együtt érezni, mint például 1979-ben.

A vizsgálatot standard személyiségtesztekkel végezték, melyet minden évben kitöltettek a végzős egyetemistákkal. A Michigani Egyetem Szociális Kutatóintézetének véleménye szerint a tendencia hátterében elsősorban a média és a közösségi oldalak állnak. Figyelmezetetnek, az internetes „kapcsolatok” sokkal kevesebb megértést és energiabefektetést igényelnek, mint a szemtől szembeni kapcsolatok. Nem csoda, hogy egyre kevésbé megy az együttérzés, hiszen ennek legfőbb feltétele a közösségben való részvétel, eszköze a mimika, a hanghordozás, az érintés: ezekre az interneten keresztül nincs lehetőség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.