Élet-Stílus

A napfény csökkenti a vérnyomást

Egyre többet cikkeznek a napfény bőrre gyakorolt káros hatásáról, arról viszont kevés szó esik, hogy melegítő hatásával kedvező is lehet: tágítja ugyanis az ereket.

Európai Uniós kutatók készítettek tanulmányt a napfény pozitív hatásairól, amit a European Heart Journalban közöltek. Rámutattak, hogy noha az orvostudomány egyelőre a napfény káros hatásaitól hangos – arra hívják fel a figyelmet, hogy a napozás rákot okozhat – nem szabad elfelejteni, hogy a mértékletes napozásra a szervezetnek szüksége van.

Azzal eddig is sokan tisztában voltak, hogy a napsütés óvatos élvezetének komoly szerep jut a D-vitamin bevitelben, hiszen ez az UV-B sugárzás hatására termelődik a szervezetben, néhány éve azonban Nobel-díjat ért a kutatóknak az a felismerés, hogy az ütőerek falát egy olyan gáz serkenti, amit az erek falán élő sejtek termelnek. Ez a nitrogén-monoxid napsütés hatására nagy mennyiségben termelődik a szervezetben, tágítja a koszorúereket és csökkenti a vérnyomást. Nem véletlen, hogy nyáron mindig alacsonyabb a vérnyomás, mint télen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik