Élet-Stílus

Nem csak napozáskor jöhet jól a naptej

Nem csak vízparti nyaraláskor fontos a bőr védelme: a bőrnek ugyanis szinte mindegy, hogy a tengerparton, vagy a buszmegállóban kell megküzdenie a nap káros sugaraival.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a napfény pozitívan hat az egészségünkre. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni a mindennapos fényvédelemről, még akkor sem, ha valaki meg van győződve arról, hogy a bőrének egyáltalán nem árt a napfény. A túlzott napozás és a bőrrák kapcsolatáról sokat beszélnek, ám azt kevesen tudják, hogy az arcbőr ráncaiért is felelőssé tehető a túlzott napsugárzás. Az arcbőr fiatalságának megőrzése érdekében elengedhetetlen a kelő mennyiségű alvás és a fényvédő mindennapos használata.

A fényvédők között érdemes különbséget tenni a fizikai és a kémia szerek között. A kémiai fényvédők közé tartozik a hagyományos értelemben vett naptej. Az ilyen termékek közös jellemzője, hogy felkenésük után el kell telnie egy bizonyos időnek, mire elkezdik kifejteni a hatásukat. A kémiai fényvédők nem azzal hatnak, hogy visszaverik a káros napsugárzást, hanem azzal, hogy elnyelik a fényt. A fizikai fényvédők, olyan krémek, melyekbe olyan ásványi anyagokat kevernek, amelyek tökéletesen visszaverik a napfényt. A legjobb tulajdonságuk pedig éppen az a naptejekkel szemben, hogy hatásuk egyáltalán nem romlik az idő előrehaladtával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik