Élet-Stílus

Green nem először bakizott, de bíznak benne – videó

A csapatársai mellett még az ellenfél kapusa is megvédte Robert Greent, aki egyszerűen „benyelte" Clint Dempsey nem túl jó távoli lövését, és ez két pontjába került az angol csapatnak.

Az amerikaiak ellen „potyázó” Robert Green nem először bakizott címeres mezben. Négy évvel ezelőtt a B válogatott fehéroroszországi mérkőzésen csalt mosolyt a hazai és a semleges szurkolók arcára azzal, hogy egy lövés után nem tudta elrúgni a labdát.

Ügyetlenkedésének „köszönhetően” a házigazda 1-1-re módosította az állást, ráadásul ő maga ágyéksérülést szenvedett a rossz mozdulat következtében. A hibáját ugyanakkor a csapattársai kijavították, egy újabb góllal Anglia végül 2-1-re nyert azon az ominózus mérkőzésen, az Egyesült Államok elleni Green-bakiért azonban pontokkal fizetett…

„Van, amikor a csatár hibázik, s van, amikor a kapus – ilyen a futball” – nyilatkozta a szombati vb-mérkőzés után Fabio Capello szövetségi kapitány, aki csapata játékával elégedett volt, az eredménnyel azonban már kevésbé. Az olasz szakvezető amúgy aligha böngészte a különböző sportágak statisztikájával foglalkozó Opta adatait a kezdőcsapat összeállítását megelőzően, vagy egész egyszerűen nem törődött azzal, hogy cég kimutatása szerint Premier League előző szezonjában az összes labdarúgó közül éppen Green követte el a legtöbb olyan hibát, amely az ellenfélnek gólt eredményezett.

Ezek után Capello nem csak a West Ham United kapusát, egyszersmind saját döntést is megvédte, amikor azt állította: „Green a második félidőben nagyon jól védett, volt egy hatalmas bravúrja is.” Az olasz stratéga egyébként nincsen könnyű helyzetben, Angliában ugyanis nem hemzsegnek a klasszis, megbízható kapusok. Green mellett a veterán David James és a fiatal Joe Hart tagja még a keretnek – márpedig előbbi szintén képes hajmeresztő bakikra, míg utóbbi rutintalansága miatt nem tűnik jó megoldásnak.

Green potyagólja

Green egyébként úgy készül, hogy a következő meccsen is ő áll majd a gólvonalra. „Tisztában vagyok azzal, hogy velem együtt most sokan csalódottak, de ígérem, hogy visszatérek, kijavítom a hibámat. Már a következő edzésen megszakadok azért, hogy megkapjam a lehetőséget arra, hogy hazám csapatának segítségére legyek. Mentálisan erősnek érzem magam, ez a hiba nem lesz hatással a teljesítményemre” – magyarázta Green, akit az Egyesült Államok – amúgy szintén a Premier League-ben, jelesül az Evertonban szereplő – kapusa mellett a saját csapattársai is a védelmükbe vettek.

„Egész héten arról beszéltünk, hogy a labda mozgása kiszámíthatatlan, ez is szerepet játszott a gólunkban. Egyébként Green jól védett” – fogalmazott Tim Howard. Steven Gerrard és John Terry szinte „kánonban” mondta, hogy bár megdöbbentette a potyagól, nem haragszik Greenre, hiszen bárki hibázhat. Ehhez mind a ketten hozzátették: a csapat valamennyi tagja kiáll a kapus mellett áll, és bízik benne. A tartalékok keserű kenyeréből falatozó David James sem kezdte el „fúrni” a kollégát – inkább dicsérte.

„A második félidőben, 1-1-es hálásnál hihetetlenül nagy bravúrt mutatott be. Egy kapusnál előfordulhatnak hibák, a mi szakmánkban az amúgy fájó potyagólokat is a helyükön kell kezelni, két percnél tovább nem szabad velük foglalkozni” – állította James.

Találós kérdésnek sem rossz: vajon Capello legközelebb kit állít be a kapuba?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik