Élet-Stílus

Veszélyesen élnek a skótok

Egy Skóciában nemrég elkészült felmérés szerint, a skót felnőttek többsége 3-4 rizikófaktorral él együtt.

A glasgow-i egyetem kutató azt vizsgálták, hogy hogy állnak a skót felnőttek az öt legveszélyesebbnek tartott szenvedéllyel: a dohányzással, az ivással, a mozgáshiánnyal, rossz táplálkozással és túlsúllyal. A felmérés végén meg kellett állapítaniuk, hogy a skótok veszélyesen élnek, csupán a lakosság 2,5%-ának nincs semmilyen szenvedélybetegsége. Ez pedig komoly aggodalomra ad okot a kutatók szerint.

Veszélyeztettnek az számított egy korábbi kutatás alapján, aki a megkérdezés időpontjában dohányzott, a testtömegindexe 30 feletti volt és naponta legalább 16-24 gramm alkoholt fogyasztott. Ennek alapján a kutatók azt az eredményt kapták, hogy a skót felnőtt lakosság 85% legalább két veszélyeztető szenvedéllyel él, 55% még ennél is eggyel többel és majdnem 5% volt azok aránya, akik mind az öt rizikótényezőt magukénak tudták. A legszélesebb körben az egészségtelen táplálkozás terjedt el

A kutatók a lehetséges okok közt szociális és gazdasági tényezőket sejtenek: a legegészségtelenebbül a legszegényebbek éltek. A kutatók szerint azokban az országokban, ahol nincsenek ilyen nagy társadalmi különbségek, az embereknek kevesebb a káros szenvedélye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik