Élet-Stílus

Csoportmustra: a múlt kötelez

Első pillantásra úgy tűnik, a címvédő olasz válogatottnak nem lehet gond az F csoport megnyerése, ámbátor ha figyelembe vesszük a taljánok utóbbi időben mutatott, formán kívüli játékát, valamivel árnyaltabbá válik a kép…

Még inkább árnyaltabbá válik a tabló, ha sorra vesszük az ellenfeleket, és a címvédőhöz hasonlóan, formaidőzítésüket vizsgáljuk. Az újonc szlovákok meglepő magabiztossággal tudták le a selejtezősorozatot, és lendületek azóta sem lankadt.

A legnagyobb riválisnak tartott Paraguay mindig veszélyes ellenfél, és ezt bizonyította a kvalifikációk során is. Dunga és Diego Maradona tudna róla mesélni, hiszen úgy a brazilok, mint az argentinok vereséggel távoztak Asunciónból. A csoport negyedik tagja, Új Zéland az esélytelenek nyugalmával készülhet, és ugyanazzal okozhat meglepetést – de erre minimális az esély.

A csoport favoritjai

Olaszország
A kvartett abszolút favoritja a címvédő, négyszeres világbajnok olasz nemzeti tizenegy. A 17. tornájára készülő squadra azzurra kerete ugyan jelentősen átalakult a négy évvel ezelőtti, diadalmas garnitúrához képest, a meghatározó emberek azért ott lesznek Dél-Afrikában. Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, a kisebb sérüléssel kínlódó Andrea Pirlo vagy Gennaro Gattuso rutinja sokat érhet. És ne feledjük: akárcsak négy évvel ezelőtt, úgy 1982-ben is döntetlennel zárta felkészülést a csapat, márpedig mindkétszer hazavitte a trófeát…

Paraguay
A világranglista 30. helyén tanyázó Paraguay sorozatban negyedszer kvalifikálta magát a világversenyre, soha nem látott magabiztossággal. A könnyűnek nem nevezhető dél-amerikai zónában 33 pontot gründolt össze, hármat Brazíliától, négyet Argentínától rabolva. Utóbbi legyőzését valóságos népünnepély követte, amelyhez Fernando Lugo köztársasági elnök szabadnapot biztosított – azóta is tombol a futball-láz.

Futottak még?

Szlovákia
Az abszolút vb-újonc szlovák válogatott általános meglepetésre nyerte meg selejtezőcsoportját, maga mögé utasítva Szlovénia, Csehország és Lengyelország legjobbjait. A karmesteri pálcát 2008 nyarán kézhez kapó Vladimir Weiss ütőképes csapatot rakott össze, főleg a Bundesliga és a Serie A légiósaira alapozva. A csapat ereje gólerősségében rejlik, ennek letéteményesei pedig a bochumi Stanislav Sesták, a lille-i Róbert Vittek, valamint a Napoliban remek szezont produkáló Marek Hamsík.

Új Zéland
A torna legkisebbje számára már a részvétel is nagy fegyverténynek számít. A hófehérben futballozó óceániai gárda keserves küzdelemben abszolválta a Bahrain elleni selejtező-rájátszást. Az első mérkőzésen – melyet Kassai Viktor vezetett -, Manamában gól nélküli döntetlen született, a wellingtoni visszavágón pedig egygólos hazai siker. A dél-afrikai jegyet megváltó gólt Rory Fallon, a Plymouth légiósa szerezte. A “kivik” képesek a meglepetésre, ezt igazolja szerbiai egygólos sikerük is.

Akiktől sokat várnak
Gianluigi Buffon (olasz), Fabio Cannavaro (olasz), Gennaro Gattuso (olasz), Andrea Pirlo (olasz), Robert Vittek (szlovák), Justo Villar (paraguayi), Salvador Cabanas (paraguayi), Ryan Nelsen (új-zélandi)

Kulcsmeccs

Olaszország-Paraguay
A csoport nyitómeccsét éppen egymás ellen játssza a két favorit, így a pontosztozkodás aligha lenne meglepő eredmény. Ebben az esetben viszont lépéselőnybe kerülne az Új Zélandot minden bizonnyal legyűrő Szlovákia, csoportelsőként várva a második kört.


Mementó

A részben Szlovákia jogelődje, a csehszlovák válogatott nagy fegyvertényt hajtott végre 1934 júniusában: döntőbe jutott a vb-n! Szerencsétlenségükre a Raimundo Orsi és Angelo Schiavio vezette olaszokkal futottak össze, így be kellett érniük az ezüsttel.

A csoport halmozói

44 – ennyi győzelmet jegyez az olaszok vb-statisztikája, 19 döntetlen és mindössze 14 vereség mellett.

A csoport mérkőzései
2010.06.14.:
20:30: Olaszország – Paraguay, Green Point Stadion, Fokváros

2010.06.15.:
13:30: Új-Zéland – Szlovákia, Royal Bafokeng Stadion, Rustenburg,

2010.06.20.:
13:30: Szlovákia – Paraguay, Free State Stadion, Bloemfontein,
16:00: Olaszország – Új-Zéland, Mbombela Stadion, Nelspruit

2010.06.24.:
16:00: Szlovákia – Olaszország, Ellis Park Stadion, Johannesburg
16:00: Paraguay – Új-Zéland, Mokaba Stadion, Polokwane

Ajánlott videó

Olvasói sztorik