Élet-Stílus

Káros a túl sok hal

Minél több állati fehérjét fogyasztanak a nők, annál nagyobb a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának veszélye. - állítják francia kutatók.

Francia kutatók, Franck Carbonnel és munkatársai 67000 nő bevonásával végeztek követéses vizsgálatot, melynek eredményeit az American Journal of Gastroenterology című szaklapban publikálták. A felmérésben 40-65 közötti nők számoltak be étkezési szokásaikról és feljegyezték azt is, hogy mikor, milyen egészségügyi problémával szembesültek. A 10 évig tartó vizsgálat alatt 77 nőnél alakult ki gyulladásos bélbetegség, 90%-uk több állati fehérjét evett az ajánlottnál.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik több állati fehérjét fogyasztották, háromszor nagyobb volt a kockázata a gyulladásos bélbetegségeknek. Kiderült az is, hogy a kockázatnövekedés kifejezetten a hal- és húsételek fogyasztásával állt összefüggésben. A kutatás vezetője elmondta, hogy az állati fehérjék emésztése során olyan melléktermékek keletkeznek, melyek károsak lehetnek. A kutató rámutatott arra is, hogy az állati fehérjék teljes megvonására még ilyen esetben sincs szükség, az a fontos, hogy betartsák a szokásos, kiegyensúlyozott étrendet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik