Élet-Stílus

Nem biztos, hogy betegség a szexfüggőség

Még mindig vitatkoznak a szakértők annak megítélésén, hogy a szexuális megszállottság valóban betegségnek számít-e.

Annyi biztos, hogy ez a megszállottság sokaknak valóban komoly gondot okoz: képesek kockázatos, önpusztító helyzetekbe is belemászni csak azért, hogy kielégítsék vágyaikat. A szakértők azonban még nincsenek meggyőződve arról, hogy ez az állapot valódi függőség lenne. Az érintettek – ahogy Tiger Woods, golfozó is – állítják, hogy betegek, így részt vettek olyan kezeléseken, amik a szexuális függőségek megoldását szolgálták.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ezeken a kontrollálhatatlan vágyakon csakis az egyén képes segíteni, abban azonban már eltérnek a vélemények, hogy a szexfüggőség valóban addikciós betegség, vagy más mentális zavar megjelenési formája. A Harvard Orvosi Egyetem pszichiátere, Dr. Martin P. Kafka szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a szexfüggőséget valódi addikciónak tekintsék.

Douglas Weiss, a Szív a Szívhez Tanácsadó Központ igazgatója hozzátette, hogy nehéz függőségnek hívni, ami szükséges része az emberi létnek, ezért azt javasolta, hogy hozzanak létre egy új kategóriát, amit szexfüggőség helyett „hiperszexuális rendellenességnek” neveznek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik