Élet-Stílus

Véget érhet a H1N1-járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mostani, végső értékelése a H1N1-ről a világjárvány végét jelentheti.

A WHO szóvivője elmondta, hogy a szakértők most áttekintik az egész világ járványhelyzetét, ezt követően megteszik a bejelentésüket. Elmondta azt is, hogy lehetséges, hogy lefújják az egy évvel ezelőtt kihirdetett világjárványt. A WHO főigazgatója már a 2009-es felbukkanása óta figyelemmel kíséri a sertésinfluenzával kapcsolatos összes fejleményt és követi a 15 fős szakértő bizottság tanácsait is.

Ennek a bizottságnak az ajánlásával nyilvánították ki 2009. június 11-én a világjárványt is. A legutóbbi üléskor a bizottság nem javasolta a járvány lefújását, annak ellenére, hogy a betegség érezhetően visszavonulóban volt. John Mackenzie, a bizottság vezetője elmondta, hogy most megfigyelik hogyan alakul az influenza helyzete a déli félteke hagyományos őszi és téli influenzás időszakában. Múlt kedden pedig már arról számoltak be, hogy kevés bizonyítékot találtak az influenza aktivitására.

A vírus eddig 18114 ember halálát okozta és 214 országot érintett. A sertésinfluenza miatti globális aggodalom 2009 végén kezdett először halványulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik