Tesztekkel kimutatható, hogy a mosogatószivacson annyi baktérium élhet egy-egy használat után, amennyi bőven elég lenne akár egy ember megbetegítéséhez. Ugyanilyen gócpontnak tekinthető a konyhai vágódeszka is, amit érdemes minden használat után tisztítószerrel, forró vízben fertőtleníteni: függetlenül attól, hogy fából, vagy műanyagból készült.
Joggal gondolják sokan azt, hogy ha már a konyha sem védett a baktériumoktól, akkor a fürdőszobában még rosszabb a helyzet. Ennek ellenére a lakás ezen pontján általában jobb a helyzet, a fertőtlenítésre ettől függetlenül megéri rendszeresen antibakteriális szereket használni, ami megöli a veszélyes kórokozók többségét. Az orvosok ennek ismeretében sem ajánlják, hogy heves fertőtlenítésbe kezdjünk. Előnyösebbek a hagyományos tisztítószerek, mert azok nem borítják fel a bakteriális egyensúlyt a környezetünkben.