Élet-Stílus

Idősebbek és képzettebbek a modern anyák

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 05. 18. 07:23

A ma anyukái idősebben és képzettebben vállalnak gyermeket, mint 20 évvel ezelőtti nőtársaik – derül ki egy most közzétett amerikai kutatásból.
Korábban a témában:

A kutatás arra is rámutatott, hogy sokkal nagyobb arányban vállalnak házasságon kívüli gyermeket is, aminek oka, hogy az édesanyák életében a gyermek érkezése sokszor nem tervezett. A Pew Research Center összehasonlító elemzéséből kiderült az is, hogy az amerikai nők tovább tanulnak, emiatt később vállalnak gyereket. Az összehasonlító elemzés szerint a modern édesanyák átlagéletkora 25 év, ez a szám 1990-ben még 24 év volt.

Azt, hogy az anyák javarészt később vállalnak gyereket, mint húsz évvel ezelőtt, magyarázza, hogy napjainkban már iskolázottabban vállalnak gyereket. A 2000-es évek második felében 54%-uk rendelkezett felsőfokú végzettséggel, 26%-uk részesült középfokú és 20%-uk alapfokú oktatásban. Kiemelten jellemző a magas iskolázottság a 35 év fölött gyermeket vállaló édesanyákra. Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint Magyarország igazodik a nyugati trendhez, nálunk is jellemző az idősebb korban történő gyermekvállalás. Az elmúlt két évtizedben öt évvel nőtt a nők átlagos életkora első gyermekük megszületésekor: 23 évről 28 évre emelkedett.

Ajánlott linkek:

Képzettebbek, idősebbek és hajadonok a mai anyukák(Nők Lapja Café)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.