Élet-Stílus

Tiltólistán az Alkonyat

Évente közzéteszi az Amerikai Könyvtárszövetség azokat a könyveket, amiket tartalmuk miatt kifogásolt. Ezen a listán az előkelő 5. helyen szerepel a tinik nagy kedvence, az Alkonyat.

Az olvasók szerint a könyvben nincs semmi káros, szerintük egyáltalán nem veszélyes a fiatalokra. Ettől függetlenül a Könyvtárszövetség kifejezetten olyan könyveket vesz fel a listára, amelyek vulgáris nyelvezete, vagy a szexualitás ábrázolása miatt kifogásolhatóak. Az Alkonyat-sorozat darabjait a különféle keresztény szervezetek már régóta támadják, főleg a szexuális tartalmuk és a természetfeletti szereplőik miatt. Most az Amerikai Könyvtárszövetség is ezt kritizálta.

A horrorisztikus és félelemkeltő jelenetek ellenére a szakértők nem feltétlenül ellenzik a könyvet. Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus szerint a könyvben ábrázolt elemek a lelki világukban is megjelenhetnek, megoldást nyújthatnak és segíthetnek a stressz leküzdését. A szakértő úgy véli, a túlvilági lények régi szimbólumok, melyek a modern társadalom elvárásainak megfelelően, ezúttal más sémákon keresztül jelennek meg.

Ajánlott linkek:

Alkonyat könyvek (Polc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik