Élet-Stílus

Maggie’s Rákbeteg Központok

Ezek a központok két fő vonásukról ismertek: rákbetegeknek nyújtanak a gyógyszeres kezelésen túlmutató segítséget, és neves kortárs építészek tervei alapján épültek.

Alapítójuk, a tájtervező és író Maggie Keswick szerint fontos kapcsolat van az építészet keltette esztétikai élmény és a betegek fizikai és lelkiállapota között. Amikor elmondták neki, hogy gyógyíthatatlan rákbeteg, a „szörnyű belső térre” hivatkozott, ahol megtudta a hírt, és ahol várakoznia kellett a kezelésekre. „A gyakran neonvilágítás, kilátás nélküli belső terek, és a fallal szemben elhelyezett, szörnyű székek mind hozzájárulnak az extrém szellemi és fizikai enerváltsághoz.”

Maggie és építészeti szakíró férje kezdeményezésükkel olyan helyeket hoztak létre, ahol nem csak a gyógykezelés folyik, hanem a rákbetegek megoszthatják félelmeiket és reményeiket, kényelemben, társaságban és tanácsban lehet részük, de akár segítenek nekik parókát szerezni – formális és informális hálózat épül ki segítségükre. Maggie halála óta olyan hírességek karolták fel az ügyet, mint Michelle Obama, Bob Geldof, és Nigella Lawson.

Az Angliában, Skóciában, Walesben épült központokat olyan neves tervezők jegyzik, mint Frank Gehry, Zaha Hadid, Richard Rogers, Rem Koolhaas, és Sir Richard MacCormack. A Piers Gough által tervezett ovális, zöld épület 2011 végén, 2012 elején nyitja meg kapuit.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Maggie’s Cancer Caring Centres weboldala (angol)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik