Élet-Stílus

Nosztalgiavonattal ünnepel Nagykanizsa

admin
admin

2010. 04. 20. 09:02

Nagykanizsáról gőzmozdony vontatású nosztalgiavonat, Zágrábból pedig különvonat indul szombaton a magyar-horvát határon fekvő Kotorba (Kotoriba). A vasútvonal 150. születésnapját ünneplik így.

A közös ünnepségen a Nagykanizsa és az egykor osztrák Pragerhof, ma szlovén Pragersko közötti vasútvonal fennállásának 150. évfordulójáról emlékeznek meg.

Az 1860-ban elkészült vasúti szakasz történelmi jelentőségű volt az osztrák-magyar monarchia területén élő nemzetek számára, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy olasz, osztrák, szlovén, horvát és magyar tájak, városok számára egyaránt hatalmas fejlődési lehetőséget biztosított a sínpálya elkészülte. Nagykanizsától Bécs, majd egy-két évvel később már Buda, Trieszt és Fiume (Rijeka) felé nyílt meg a gyors eljutás lehetősége az akkori Déli Vasúttársaság jóvoltából.

A 150. évfordulót a magyar és a horvát vasútbarátok közösen ünneplik szombaton. A budapesti kelenföldi pályaudvarról villamos vontatással érkezik Nagykanizsára a MÁV Nosztalgia Kft. korhű kocsikból álló szerelvénye, amely onnan már egy 109.109-es gőzmozdony vontatásával indul tovább a horvát településre. Kotorba ugyanakkor Zágráb felől is érkezik egy különvonat, mégpedig a Horvát Vasút (HZ) jóvoltából.

A határ menti településen zenekarok fellépésével és kiállításokkal emlékeznek meg arról is, hogy a mai Horvátország területén ebben a kisvárosban létesült elsőként vasútállomás 150 évvel ezelőtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.