Élet-Stílus

Könnyen túlhajtják magukat a perfekcionista kismamák

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 04. 19. 13:17

Azok életébe, akik minden körülmények között a tökéletességre törekednek, a terhesség új és nem várt félelmeket hozhat.
Korábban a témában:

A perfekcionista számára a jó közel sem elég, arra törekszik, hogy elérje a majdnem-tökéletest. Észvesztve harcol a kiválóságért, úgy gondolja csak akkor lehet szerethető, de legalább elfogadható, ha az extrém magasra helyezett léceket is átviszi. A perfekcionizmus már önmagában is hangulatgyilkos, de a terhességgel összekapcsolva már-már biztos forrása a depressziónak.

Az önértékelést alaposan megváltoztathatják a megváltozott szerepek, a csökkenő energia és a figyelem, megrémíthet a felelősség és a támasztott igények növekedése. Komoly szerepet játszik az önértékelésben társas környezetünk, illetve az ő reakcióik, ám még ennél is fontosabb talán az a kommentáradat, ami a legtöbb ember fejében ott fut a tetteivel kapcsolatban. Ezt a belső cseszegetést rövidre kell zárni, ha nem szeretnénk, hogy öngerjesztő jelenségként valóban kihasson az életünkre. A terhességgel kapcsolatos változásokra a perfekcionistáknak érdemes már a teherbeesés előtt felkészülni azzal, hogy papírra vetik az irreális elvárásokat, leírva ugyanis könnyebben szembesülhetnek azzal, hogy ezek mennyire igazságtalanok.

Ajánlott linkek:

A perfekcionista nőkben a terhesség új félelmet generálhat (Női Lapozó)
Hasznos olvasmányok a babavárás idejére (Polc.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.