Élet-Stílus

Nem a partnert minősíti a szex utáni letargia

Nem kizárólag a partner a ludas abban, ha az aktus után párja mély letargiába esik, vagy rögtön egy másik tevékenységbe kezd.

Post coital Blues-nak, vagyis aktus utáni lehangoltságnak nevezik ezt a jelenséget és egyáltalán nem az önzés, vagy a figyelmetlenség okozza, ettől függetlenül a hirtelen hangulatváltás könnyen félreérthető. A probléma főleg a nők esetében okoz kellemetlen pillanatokat, mert a köztudatban a szex utáni frusztráltságukat könnyen a kielégületlenség számlájára írják.

Arra, hogy mi okozza ezt a szokatlan jelenséget, már számos neurológiai magyarázat született. Ezek közül a legvalószínűbb az, hogy az agy érzelemközpontja, az amygdala felelős a letargiáért. A terület egyes embereknél az intenzív érzések átélésekor visszacsapással reagál, minél hevesebb egy érzés, annál erősebb a reakció: vagyis a legfőbb jó azonnal negatív emóciókká alakul. A szerelmeskedést követő letargiát antidepresszánsokkal kezelték már sikerrel, ám a szerek mellékhatásaként azt vették észre, hogy csökkenti a libidót.

Ajánlott linkek:

A szex utáni letargia nem feltétlenül a partnert minősíti (Női Lapozó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik