Élet-Stílus

Pénzszámlálással csillapítható a fájdalom

A közhiedelemmel ellentétben nem csak fájdalomcsillapítókkal tompíthatóak a kínzó fájdalmak. Egy friss kutatás szerint természetes úton, például pénzszámlálással is mérsékelhető.

A Minnesotai Egyetem kutatói úgy bizonyították feltevésüket, hogy a vizsgált alanyok egyik felével nagy kötegnyi pénzt, pontosan 80 darab százdollárost számoltattak, míg a másik csoport tagjai az 1,4 millió forintnyi dollár helyett üres papírt kaptak. Ezt követően mindkét csoport tagjainak kínzóan meleg vízbe bele kellett mártania a kezét, ezt pedig azok bírták jobban, akik korábban a pénzt számolták.

A vizsgálat végeredménye szerint legalábbis ők voltak azok, akik tovább bírták a vízben tartani karjukat és még így is kevésbé érezték erősnek a fájdalmat. A szakemberek szerint ez a kísérlet megerősítette azt a feltételezést, hogy az agy képes enyhíteni a fájdalmat célirányos gyógyszerezés nélkül is. De nem csak a pénz számolása, hanem például egy szeretett személyről készített fotó nézegetése is segít elviselni a fájdalmat. A Daily Telegraph című lap arról is hírt adott, hogy néhány tudós szerint azok, akik többre értékelik magukat, jobban bírják a kínokat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik