Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégére: Medvehagymaleves és báránycsülök

A hétvégére a Kistücsök séfje ajánl menüt az fn.hu olvasóinak: Medvehagyma-krémleves; Báránycsülök borban főzött articsókával, paprikával és kuszkusszal; Citromkrémes képviselőfánk gránátalmaszósszal és vaníliafagylalttal.

Itt tavasz, és végre kaphatóak a finomabbnál finomabb tavaszi hozzávalók. Így megjelent a piacon a medvehagyma, amely pikáns fokhagymás frissességével élénkzöld színével megadja az étkezések alaphangját. Utána jöhet a báránycsülök, mert ki mondta, hogy húsvétkor lehet bárányt enni, ám míg akkor inkább a nemesebb combját és a gerincét tálaltuk fel, most itt a remek lehetőség, hogy a szaftos csülökből is készítsünk valami finomat. a Kistücsök séfje, Jahni László ebben ad tanácsot.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy a megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az fn.hu gasztro rovatában olvashatják.

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók 4 főre

20 dkg medvehagyma, só, bors – ízlés szerint, 1 mokkáskanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, fél gerezd fokhagyma, 1,5 l zöldségalaplé, 5 dkg vaj

A megmosott medvehagyma leveleket sós, cukros vízben leforrázzuk, majd jeges vízben lehűtjük. Turmixgépben a forrázó vízzel és olívaolajjal simára turmixoljuk, hozzá tesszük a citrom levét és pici fokhagymát, sót, borsot. A zöldségalaplét beforraljuk nagyjából a felére, vajjal dúsítjuk. Ehhez keverjük hozzá a medvehagyma emulziót.

Mit főzzek a hétvégére: Medvehagymaleves és báránycsülök 1

—-Báránycsülök borban főzött articsókával, paprikával és kuszkusszal —-

Hozzávalók 4 főre

4 db báránycsülök, 1 l zsír, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy-egy ág rozmaring és kakukkfű, 2 db articsóka, 2 db kápiapaprika, 2 dl fehérbor, 4 dl csirkealaplé, 10 dkg kuszkusz, 4 dkg vaj

A báránycsülköket 65 Celsius-fokon házi zsírban hagymával, fokhagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel puhára sütjük majd tálaláshoz 200 fokos sütőben barnára pirítjuk. Vajban, finomra vágott sonkahagymát párolunk, hozzáadjuk a tisztított félbevágott articsókát és kápiapaprikát. Felöntjük fehérborral és csirke alaplével, hogy éppen ellepje és kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és mire az articsóka és paprika megpuhul a főzőlé is besűrűsödik. Zöldségalaplével és vajjal készített kuszkusszal és a paprikás articsókával tálaljuk a megsütött báránycsülköt.

Mit főzzek a hétvégére: Medvehagymaleves és báránycsülök 1

—-Citromkrémes képviselőfánk gránátalmaszósszal és vaníliafagylalttal—-

Hozzávalók 4 főre

4 gombóc vanília fagylalt Képviselőfánk: 125 g víz, 50 g vaj, 100 g liszt, 3 db tojás, csipet só Citromkrém: 3 db citrom, 200 g porcukor, 2 db tojás, 100 ml citromlé, 250 g vaj, Gránátalmaszósz: 1 db gránátalma, cukor

A sót a vízzel és a vajjal felforraljuk, hozzászitáljuk a lisztet és egynemű masszává főzzük nagyjából 10 percig. Majd bele rakjuk az egész tojásokat, és alaposan elkeverjük. Nyomózsákból apró halmokat nyomunk sütőpapírra és 180 fokos sütőben kb. 7 percig sütjük.

Mit főzzek a hétvégére: Medvehagymaleves és báránycsülök 1

A citrom reszelt héját összekeverjük a porcukorral, az egész tojásokkal és a citromlével, tűzhelyen 82 fokig főzzük. Ezután rúdmixerrel beleturmixoljuk a hideg vajat és hűtőben lehűtjük. A kisütött tészta fánkokat elvágjuk, és beletöltjük a citromkrémet, majd cukorszirupban főzött gránátalmaszósszal és vanília fagylalttal tálaljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik