Tudomány

A városiasodás veszélyeire figyelmeztet a WHO

Administrator
Administrator

2010. 04. 06. 15:36

A gyorsan növekvő városok egészséget fenyegető ártalmaira irányítja a figyelmet az egészség világnapján, szerdán induló kampányában az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. A világnap témája 2010-ben az urbanizáció és az egészség kapcsolata.

Jelenleg a világ lakosságának több mint fele, 3 milliárdnál több ember él városokban. A történelem során először 2007-ben haladta meg a városlakók aránya a Föld népességének 50 százalékát, 2030-ra pedig már várhatóan tíz emberből hat városlakó lesz.

A városok “hármas fenyegetést” hordoznak – mondta Lori Sloate, a kezdeményezés hátterében álló egyik WHO-tisztviselő. Az egyik a fertőző betegségek terjedése, különösen azokon a helyeken, ahol hiányoznak a megfelelő higiénés feltételek. A másik, a stresszel terhelt városi életmód gyorsételekkel, dohányzással és alkohollal az olyan krónikus betegségek melegágya, mint a diabétesz, a rák és a kardiovaszkuláris betegségek. Sloate kiemelte a mozgáshiányt és a légszennyezettség növekedése miatt szaporodó légúti problémákat is. Harmadik fenyegetésként említette a szakember az erőszak és a bűnözés terjedését, valamint a közúti balesetek, sérülések növekvő számát.

Kihívást jelent a városi szegénység is: becslések szerint 830 millió ember él jelenleg nyomornegyedekben. A 20 millió lakos fölötti megavárosok listájának élén áll 35 milliós népességével Tokió, majd Mumbai (Bombay), Újdelhi, Mexikóváros és Sao Paolo következik.

A szerdán induló nagyszabású kampányban ezer város “megnyitja közösségi tereit az egészség előtt”, utcákat zárnak el a forgalom elől, bátorítják a parkokban való mozgást és a takarítást. A kampány célja, hogy mozgósítsa a városok vezetőit és közösségeit, felhívja a figyelmet az egészségvédő programok fontosságára (http://1000cities.who.int).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.