Élet-Stílus

Papa, mama, gyerekek – egy fedél alatt

A recesszió, a bevándorlás és a házasság intézményének népszerűtlenedése magyarázza, hogy Amerikába visszatérhet a többgenerációs családmodell.

2008-ban 49 millió (a népesség 16%-a) élt ilyen családokban, ami azt jelenti, hogy együtt éltek a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is. A többgenerációs családmodell a múlt század közepéig meghatározó volt a társadalomban, majd visszaszorult az utóbbi időben pedig újra visszatért. Erre szolgáltat példát az elnöki család is, hiszen a Fehér Házban Obamáékkal együtt él az elnök anyósa is, aki a gyerekek nevelésében segít.

A nehezebb anyagik körülmények, a magas munkanélküliség állhat annak a hátterében, hogy egy fedél alatt több generáció is együtt él. A családok így igyekeznek pénzt megtakarítani, de az is összehozhatja a nemzedékeket, hogy sok ingatlant foglaltak le a bankok fizetésképtelen ügyfelektől, így millióknak kellett kiköltözni az otthonukból. A tendencia mindazonáltal a fiatal felnőtteket érinti leginkább, míg 1980-ban csak 11, 2008-ban már 20%-uk élt sokgenerációs családban, az esetükben a legfőbb ok az, hogy egyre későbbre tolják a házasodást, így sokáig a szülőkkel maradnak.

Ajánlott linkek:

Visszatér Amerikába a sokgenerációs családmodell (NLCafé)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik