Élet-Stílus

Újjáépítik Sissi verandáját Gödöllőn

A királyné egyik kedvenc tartózkodási helyét a kastély látogatói nyártól csodálhatják meg teljes szépségében.

Az alapos kutatómunka és a gondos tervezés után újjáépítik Erzsébet királyné verandáját a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Az úgynevezett svájci stílusban felhúzott építményt Ferdinand Kirschner udvari építész tervezte, aki a kastély egyéb részeinek funkcionális átalakításaival is foglalkozott. A veranda igényes díszítése a fennmaradt fotókon kevéssé volt látható, mivel az oldalfalakon felfutó vadszőlő lombja szinte teljesen eltakarta azt, ám a későbbi átépítéseket is rögzítő eredeti tervek nagy segítséget jelentettek a korhű rekonstrukcióhoz – mondta el a sajtónak Holub Katalin, a kastély szóvivője.

Az Erzsébet királyné lakosztályához kapcsolt, a déli homlokzathoz „támaszkodó” verandát fából ácsolták, és úgy alakították ki, hogy az összeköttetésben legyen a déli előkerttel ( a „királyné kertjével”), valamint egy fedett folyosón át a lovardával és az istállóval.

A gödöllői kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, melyet az 1730-as években Grassalkovich Antal építtetett. A nyolc szárnyból álló épületegyüttes 1867-ben koronázási ajándékként lett a királyi pár kedvenc pihenőhelye. Erzsébet királyné több időt töltött itt, mint bárhol másutt: több mint 2000 éjszakát. A két világháború között Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájává vált, majd a II. világháborút követően állaga jelentősen leromlott. A kastély teljes, 2013 decemberéig tartó nagy rekonstrukciója tavaly júliusban uniós támogatással kezdődött meg.

A hazánkban jelenleg folyó legnagyobb örökségvédelmi fejlesztés összköltsége eredetileg 5,6 milliárd forint lett volna, ám az infláció miatt a végösszeg eléri majd a 6,2 milliárdot is. Mivel az uniós támogatással együtt rendelkezésre álló 2,5 milliárdot a közeljövőben elköltik, további 3,7 milliárdra lesz szükség, amit újabb EU-s pályázatokon kívánnak megszerezni, mondta az MTI-nek a napokban Révész T. Mihály, a kastély igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik