Tudomány

Virtuális séta a Gödöllői Kastélyban

Január végén több mint 200 fotós tehetett sétát a Gödöllői Királyi Kastély felújítás alatt álló részein, köztük volt a 3Dtour csapata is.

A nagyszámú jelentkezőt több csoportban vezették körbe a megújulás alatt álló Rudolf-, és Gizella szárnyban, a Lovardában és a Muzsikus-szárnyban.

A Múlt-kor történelmi portálnak nyiltakozott a szintén jelenlévő 3Dtour csoportja is.

“a Muzsikus szárnyban kezdtük a sétát, aminek a földszintjén található az egykori fürdő, emeletén éltek az udvari muzsikusok, innen kapta a nevét. A fürdő helyreállítását később tervezik, maga a medence életveszélyes. A medencét tartalmazó terem falán 19. századi alakos festés megkopott töredékei láthatók, illetve egy kagyló motívum az egyik ablak felett (ezeket a virtuális sétában felugró képeken szerepeltettük). A fürdő 2. helységében festésnyomot nem láttunk. Innen a lovardába és az istállókhoz mentünk. A lovarda meglehetősen jó állapotban van, a színházteremhez csatlakozó falán kibontott barokk-kori részletek láthatók, a vele szemben levő fal fülkéjében barokk szobortöredék. A lovardából a kastélyba vezető folyosó ma is meg van, de egy vasajtó zárja le. Az istállók állapota nem javult az elmúlt évek során, a vörösmárvány itatókat a szovjet katonák lefestették, az egyik visszaemlékező szerint azt sem tudták, hogy ezek márványból vannak” – mondták el a fotósok.

A túrán részt vevő amatőr fotósok ezek után feltölthették a fotóikat a Műemlékem.hu portálra, ahol a képeket kommentálni is lehet, illetve a Kresz Albert fotóművész vezette szakmai zsűri fogja kiválasztani a legjobb képeket, amelyek készítői nyereményekkel gazdagodnak.

A 3Dtour csapata az elkészült képekből látványos virtuális tárlatot készített, amely megtekinthető a honlapjukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik