Élet-Stílus

Zöld sör dukál a Zöldcsütörtökhöz

Nagyhét egyik jeles napja Zöldcsütörtök, amikor zöld böjti ételek kerülnek az asztalra: saláta, spenót, csalán... Miért ne koronázhatná mindezt egy jó pohár zöld sör?

Legelőször a cseh sörfőzőket ihlette meg Zöldcsütörtök – tulajdonképpen az utolsó vacsora emlékének ünnepe- úgy gondolták, hogy az ünnephez illő színű italt készítenek. Végül zöld színű sör először 1998 és 1999 között született, Pivovarsky Dumban. Az eredeti recepthez akkor növényi kivonatot adtak. A készítők számos növényt kipróbáltak, az eukaliptusztól elkezdve, mire ráleltek a megfelelőre: a csalánra. Első hallásra talán bizarrnak tűnhet a párosítás, ám a közönség úgy tűnik megkedvelte, mert azóta a cseh sörkülönlegesség egész évben kapható.

Ezt a sikert irigyelhette meg a brnói székhelyű Starobrno, ezért 2006-ban piacra dobta saját zöld sörét. Az ital különleges színét egy zöld színű likőrnek köszönheti, ám erről többet a készítők nem árultak el. De nem csak Zöldcsütörtök napján lehet különleges sörökkel találkozni, az ünnepi söröknek évszázados hagyománya van. Az alkalmi italok nagy része az ünnep fontosságát hangsúlyozza, ezért testesebbek, erősebbek, mint hétköznapi társaik. Nem úgy a húsvéti sörök. A böjt utáni fokozott kalóriabevitel mellett nincs szükség erős kísérőre, a kifejezetten húsvétra készült ünnepi sörök közös jellemzője, hogy nemesebb alapanyagokból, összetettebb technikával készülnek.

Ajánlott linkek:

Zöld sör és húsvétolás (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik