Élet-Stílus

Kispál-búcsúval nyit a Sziget?

Augusztus 9-én, a Sziget nulladik napján búcsúzik el a közönségtől egy hazai zenekar. Átgondoltuk a dolgot, szerintünk ez nem lehet más, mint a Kispál és a borz.

„Az idei Sziget „mínusz egyedik” napján, azaz augusztus 9-én, a fesztivál nagyszínpadán – több mint 20 éves aktív zenélés után – egy majd’ háromórás megakoncerttel, zenészbarátaik társaságában búcsúzik közönségétől a ……….. zenekar” – áll a sajtótájékoztatóra szóló meghívóban. A kipontozott rész egyelőre titok, csütörtökön derül ki, hogy mit kell az egyenletbe behelyettesíteni. A Sziget-szervezők nem mondtak természetesen semmi közelebbit, a titkos zenekar tagjai pedig nyilván szintén nem árulhatnak el konkrétumot a dologról.

2007-ben belestünk a Kispál-próbára:

Marad, hát a találgatás. Figyeljünk az apró jelekre! Több mint 20 éves zenekarról van szó, amely ráadásul elég vonzó ahhoz, hogy megtöltse a Hajógyári-szigetet. Több mint két évtizede zenél a Tankcsapda, a Pál Utcai Fiúk, a Tátrai Band, a Republic és a Kispál és a borz. A zenekarok weblapjain nincs ilyen sok időre előre feltüntetett koncert, tehát ezzel nem megyünk sokra.

baljós jelek (részlet a 2007-es fn-interjúból)

Kispál-búcsúval nyit a Sziget? 1

“20 éve vagytok együtt. Ez már házasságnak is hosszú, ti pedig talán többet is vagytok egymással, mint a feleségeitekkel. Mi az, ami köztetek jól működik, ami húsz évig így kitartott?

Lovasi András: Inkább csak múlt időben beszélhetünk erről. Az működött jól, hogy kölcsönösen rendelkezünk olyan képességekkel, ami a másikból hiányzik. Ezek a képességek azonban az utóbbi két-három évben lanyhulni látszanak Kispálban.

Te is így gondolod?

Kispál András : Persze.

És mi ennek az oka?

K. A.: Nem tudom, lehet, hogy lustaság, vagy talán össze kell szednem magam.”

A teljes interjú itt olvasható

Meglepődnénk, ha a tavalyi „nulladiknapos” Tankcsapda most, a csúcson hagyná abba a zenélést, a Republic is most jött ki új lemezzel. A Tátrai Band igazán nem is létezett már az utóbbi időkben, amíg hirtelen össze nem állt decemberben egy kis pénzt keresni. Elég nagy átverés lenne, ha ők a Szigeten még egyszer elbúcsúznának. (Bár semmin nem lepődünk meg.) A PUF pedig nem töltené meg a helyszínt.

Marad a Kispál és a borz, amiről már évek óta lehet tudni, hogy nemigen találják mostanában a kreatív energiájukat. Már két és fél éve erről faggatta őket az fn.hu, és tavaly is erről beszélt nekünk az azóta Kossuth-díjas Lovasi András. Az utóbbi időben nem jelentkeztek új lemezzel, mindössze három új dalt hallhattunk tőlük mostanában. A „kilencvenes évek legfontosabb zenekara” tehát régen tetszhalott állapotban van, így nem lenne meglepő, ha az egyenlet megfelelő helyére őket kellene behelyettesíteni. Nagy kár értük. Még egy igazi húzós lezáró albumot kiizzadhattak volna magukból.

Részlet a tavaly nyári Lovasi-interjúból

Kispál-búcsúval nyit a Sziget? 1

“Milyen esélyt adsz mégis egy Kispál-lemezre?

Nyáron koncertezünk, így legfeljebb ősszel jöhetünk ki egy-két dallal. Az már némileg ciki lenne, ha ezek sem születnének meg. Ha így lenne, akkor egy ideig le fogunk állni, nem fogunk játszani. Alapvetően én amúgy is tervezem, hogy leállok egy kicsit. Most egyszerre öt dolgot csinálok. Jövőre úgy tervezem, hogy áprilisig nem nagyon lesznek koncertek.”

A teljes interjú itt olvasható.

Hozzátesszük, mindez találgatás, és mi örülnénk a legjobban, ha tévednénk. A zenekar honlapján március elején a türelmetlen rajongóknak ilyen életjelet adott Kispál András: ” néhány fesztivál, készülőben számok, és készül a sasvári gitárom full extrával közös ötleteink elegye szerint”. Hogy ez mit jelent, nem tudni, de azért némi bizakodásra mégiscsak adhat okot a rajongóknak.

Azt azonban megtudtuk, hogy az április elsejére tervezett sajtótájékoztató, és annak témája nem áprilisi tréfa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik