Élet-Stílus

Mi a baj a sóval?

Rengeteg ember életét mentené meg, ha mérsékelnék az ételek sótartalmát. Ezt sóadó helyett most úgy próbálják meg elérni, hogy az illetékesek leülnek tárgyalni az élelmiszeripari ágazatokkal.

A szívelégtelenségek, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegségek fontos kockázati tényezője a túl sok nátriumbevitel. Vagyis kevesebb eséllyel kapunk ilyen betegséget, ha kevesebb konyhasót fogyasztunk. De még a felvágottak, sőt a kenyér is tartalmaz jócskán a sóból, ezért ha vásárlunk, célszerű körültekintőnek lenni és elolvasni a készételeken feltüntetett adatokat arról, hogy az étel mennyi sót tartalmaz.

A fiatal szülők az átlagnál is kevesebbet figyelnek erre, pedig ez, az ő esetükben a gyermek miatt is különösen fontos lenne. Crystal Smith-Spangler és munkacsoportja elkészített egy számítógépes modellt, amellyel azt vizsgálják, hogy hogyan változna a sófogyasztás, ha a bevitt mennyiséget sóadóval, illetve az élelmiszeripar közreműködésével próbálják meg korlátozni. Azt tapasztalták, hogy biztató eredményeket érhetnek el akkor, ha megnyerik az ügyhöz az élelmiszergyártó cégeket, így Amerika mintegy 9,5 százalékkal csökkenthetné a sófogyasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik